Избата

Избата

Младенова изба е създадена през 2000 г. от Младен Михайлов в малкия крайдунавски град Тутракан – изненадващо интересен със своята хилядолетна история, съхранени традиции и дух.

Лозовите масиви в стръмните тероари по поречието на река Дунав се обработват чрез интензивен ръчен труд от семейството лозари, които са истинските герои на избата Майсторството, устойчивостта и уникалното биоразнообразие са стълбовете на лозята, които Младенова Изба съхранява.

Отличителният белег на Младенова Изба е превъзходство, постигнато чрез стремеж към иновации, задълбочени познания и дълбоко уважение към тероара. В този спиращ дъха пейзаж започва пътешествието на вината Младенова Изба като всяка бутилка разказва уникална история за земята, хората и винопроизводствената традиция.⁠

Лозята

Лозята

Простирайки се на площ от над 100 хектара, лозята на Младеновата Изба са разположени в близост до две природни богатства – река Дунав и защитената зона Калимок – Бръшлен до град Тутракан.

Температурите в този регион са благоприятни за натрупване на умерено количество захар и киселини в гроздето, което придава баланс от усещане на плод и тръпчивост на виното. Младенова Изба се гордее с качеството на белите сортове грозде като Тамянка, Димят, Ркацители, Шардоне, Мускат Отонел и Траминер.

Технологията

Технологията

Висококачествената технология, с която Младенова Изба разполага гарантира безкомпромисно качество във всяка бутилка.

В избата се използват най-съвременните системи за наблюдение, за да се следят метеорологичните условия, нивата на влажност на почвата и здравето на лозята. В съоръженията на винопроизводство, прецизните контролери на температурата и влажността, поддържат оптимални условия за ферментация, като се използват модерни цистерни от неръждаема стомана и френски дъбови бъчви, внимателно подбрани, за да подобрят уникалните характеристики на всяко вино.

За да се гарантира последователност и постоянство, избата използва цялостна цифрова система за проследяване, която записва всеки етап от процеса на винопроизводство.